E-Ticaret Haberleri

2022 Fulfillment Trendleri ve Zorlukları

8 Temmuz 2022

Bu hafta Mayıs 2022’ de Saddle Creek Lojistik Hizmetleri tarafından kaleme alınan rapordaki bilgilerin ışığında ‘’2022 Fulfillment trendlerini ve zorluklarını ‘’ sizlerle paylaşıyoruz

WD Partners’ın bir anketine göre e-ticaret şu anda tüketicilerin %68’ inin tercih ettiği bir alışveriş yönelimi.  Bu oran 2022’de %52’ydi. 2024 itibarıyla da tüm perakendenin %20’ si gibi bir orana gelmesi öngörülüyor.

Online alışverişin kalıcı olduğunu artık hepimiz biliyoruz,  ancak bunun sipariş karşılama / fulfillment için ne gibi etkileri var? Saddle Creek e-ticaret gerçekleştirme eğilimlerini belirlemek için 2020 yılının başlarında tamamlanan bir çalışmanın ardından Şubat 2022’de sektör profesyonelleriyle çevrimiçi bir anket gerçekleştirdi. İkisini karşılaştırdığımızda, COVID-19 pandemisinden bu yana e-ticaret ortamının ne kadar değiştiğini göstermek daha kolay oluyor.

Aşağıda rapordan alınan bir kısım bilgiyi ele alalım.

 

En Önemli Fulfillment  Zorluklarını Çözme

Anketi yanıtlayanlar geçtiğimiz yıl bir dizi fulfillment zorluğuyla karşı karşıya kaldılar. İlk beşte teslimat beklentileri, taşıma kapasitesi, işgücü sıkıntısı, depo alanı ve teknoloji sınırlamaları yer alıyor. 

Aşağıda bu sorunların her biri ve şirketlerin bunları nasıl ele aldığına birlikte göz atalım. 

 

Gönderi / Sevk

Kaydi e-ticaret sipariş hacmi, artan oranlar ve kapasite sorunlarıyla birleştiğinde, bu yıl gönderimi özellikle zorlaştırdı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, teslimat beklentileri (%45) ve nakliye kapasitesi (%36), en yaygın yerine getirme zorluklarıydı.

Gönderiyi yapanlar, nakliye sorunlarını hafifletmeye yardımcı olmak için, pazarlık oranları (%36) ve taşıyıcı değiştirme (%31) gibi geleneksel stratejiler kullanıyorlar, ancak aynı zamanda çeşitli başka yaklaşımlar da araştırıyorlar.

Ankete katılanların çoğu teknolojiye yöneliyor. Yaklaşık yarısı (%48) koli/LTL (LTL:Parsiyel yük)  taşıma yönetim sistemini (TMS) ek ile büyütüyor veya yükseltiyor, %36’sı kolileme işlemini otomatikleştiriyor ve/veya yeni yazılım kullanıyor.

Belcastro firması  bu durum için. “Bu, kargocular için bir satıcı pazarı ve büyük olasılıkla daha akıllı kargolama  yaparak maliyetleri kontrol edebilirsiniz” diyor. “Verimliliği ve optimizasyonu artırmak için emrinizde olan her aracı kullanmanız gerekiyor.”

Daha az şirket, konsolidasyon (%27) ve bölge atlamadan (%21) yararlanırken, Belcastro bu stratejilerin paket maliyetlerinde ve/veya taşıma süresinde tasarruf sağlamaya yardımcı olabileceğine dikkat çekiyor. Belirli bir alan için yüksek sipariş hacmi beklendiğinde, siparişleri bir taşıyıcının bölgesel başlatma noktasına toplu olarak göndermek mantıklı olabilir.

 

İşgücü

İş gücü sıkıntısı, geçen yılki sipariş karşılama operasyonlarının büyük çoğunluğu üzerinde önemli bir etkiye sahipti. Ankete katılanların %77’si operasyonlarını bir şekilde etkilediğini söylüyor.

Daha önce belirtildiği gibi özellikle maliyet etkisi göze çarpıyordu. Ankete katılanların yarısından fazlası (%59) geçen yıl işgücü maliyetlerinin kıtlık nedeniyle arttığını söylüyor.

Müşteri deneyimi de acı çekiyor gibi görünüyordu. Daha yavaş sipariş işleme süreleri (%50), teslimat gecikmeleri (%46) ve müşteri hizmetleri başarısızlıkları (%39) sıklıkla kaydedildi.

Şirketler etkiyi azaltmak için adımlar atıyor. Daha fazla işçi çekmek için, yanıt verenlerin yaklaşık yarısı ücretlerini artırıyor (%51), ikramiye/teşvik ücreti teklif ediyor (%49) ve/veya geçici işçileri işe alıyor (%47). Ayrıca süreçleri düzene sokarak, çalışanları rotasyon ile eğiterek, depolama ve sipariş yönetimini dışarıdan temin ederek ve otomasyon/robotik ekleyerek işgücü bağımlılığını azaltmaya çalışıyorlar.

 

Depo Alanı

Ankete katılanların %28’i için depo alanı kısıtlamaları zorluklar yarattı. Endüstriyel alan için boşluk oranları 2021’de rekor düşük seviyelere ulaştı. Rekor e-ticaret büyümesi, talebin ve maliyetin artmasına yardımcı oldu.

Şirketler, nakliye süresini ve maliyetini en aza indirmek ve potansiyel tedarik zinciri kesintilerini azaltmak için envanterlerini müşterilerine daha yakın hale getirmeye çalıştıkça, depolama kapasitesine yönelik artan talebin 2023’e kadar devam etmesi muhtemeldir.

 

Teknoloji Sınırlamaları

Ankete katılanların yaklaşık dörtte biri (%24) geçen yıl teknoloji kısıtlamaları tarafından zorlandıklarını hissettiklerini iletti. Hem B2B hem de B2C için sevkiyat yapan şirketlerin, genel olarak anketi yanıtlayanlardan daha fazla teknoloji sınırlamalarıyla mücadele etme olasılıkları daha yüksekti.

Önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde iyileştirme için en sık belirlenen alanlar, malzeme taşıma mekanizasyonu, otomasyon ve robotik yapı olarak göze çarpıyor. Ankete katılanların %36’sı, fulfillment operasyonlarının en çok bu yönünü geliştirmek istediklerini söylerken, katılımcıların yalnızca %22’si yakın vadede bu yetenekleri eklemeyi veya yükseltmeyi planlıyor.

Şirketler gerekli yatırımı yapmakta isteksiz olabilirler. Ancak Belcastro, teknolojideki son gelişmelerin birçok şirkette otomasyon ve robotik için iş durumunu iyileştirdiğini söylüyor. Üçüncü taraf bir sağlayıcıyla ortaklık yapmanın da bu yetenekleri daha erişilebilir hale getirebileceğini ekliyor.

Önümüzdeki yıl en yaygın teknoloji yatırımları, her ikisi de tüketicilere daha doğrudan satış yapan şirketler için doğal yatırımlar olan müşteri ilişkileri yönetim sistemleri veya CRM’ler (%43) ve envanter yönetimi çözümleri(%42) olarak ön plana çıkıyor. İyileştirilmiş bilgi yönetim sistemleri ise (yani, OMS, WMS), yanıtlayanların %27’sinin istek listesinde yer alıyor..

 

Stok Yönetimi

Stok sorunları geçen yıl sipariş karşılama operasyonlarını da etkiledi. Envanter yönetimini ankete katılanların sadece %24’ü  ‘’en büyük üç sipariş karşılama zorluğu’’ndan biri olarak tanımlarken, %33’ü e-ticaret yerine getirme operasyonlarının bir yönü olarak stok yönetiminin önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde en çok geliştirmek istedikleri alan olduğunu söylüyor. Aynı ankette çok kanallı şirketler bu konu ile ilgili  daha da üst sıralarda yer alıyor (%40).

Ankete katılanların çoğu ayrıca stok/ envanter yönetimi uygulamalarını değiştiriyor (%42), yeni tedarikçiler belirliyor (%41), tedarikçileri daha erken sipariş ediyor (%38) ve sipariş yönetim sistemlerini yükseltiyor (%36).

 

Geleceğe Bakış

Şirketler bir sonraki normale doğru ilerlemeye çalışırken, e-ticaret yerine getirme operasyonları nakliye, işçilik, depo alanı, teknoloji, stok ve daha fazlasıyla ilgili süregelen zorluklarla başa çıkmayı hedeflemelidir. Bu raporda özetlenen temel fulfillment trendlerini takip etmek yardımcı olabilir.

 

“Geçtiğimiz yıl rekor düzeyde e-ticaret talebinin ve tarihsel tedarik zinciri kesintilerinin etkisi inkar edilemez.’’

Belcastro, “Bu faktörlerin daha uzun olmasa da bir yıl daha geçerli olması muhtemeldir” diyor. “İleriye dönük olarak, sürekli artan karmaşıklık ve hız bekleyebiliriz. Esneklik, ölçeklenebilirlik ve çoklu sipariş karşılama kaynakları sunan stratejik çözümler bulmak zorunludur.”

Kaynak: logisticsmgmt.com