E-Ticaret Haberleri

Pakistan Satıcıları Amazon’a Giriyor

28 Haziran 2022

Amazon’un Mayıs 2021’de Pakistanlı satıcıları sisteme almaya başlamasını takip eden bir yılda binlerce Pakistanlı satıcı Amazon’da satışa başladı. Hali hazırda Pakistanlı satıcılar Hindistan, Vietnam, İngiltere ve Kanada’dan daha fazla satıcı sayısına ulaşmış durumda.

Marketplace Pulse araştırmasına göre, Pakistan şu anda 2022’de Amazon’un ABD’deki pazarına katılan yeni satıcılar arasında en iyi üçüncü ülke. Türkiye’nin de bu listede beşinci sırada olduğuna özellikle dikkat çekmek gerekir. ABD ve Çin şaşırtıcı olmayan bir şekilde listenin başında yer alıyor. Binlerce Pakistanlı satıcı, en büyük iki yere kıyasla küçük, ancak bu Hindistan gibi ihracat merkezleri ve Kanada gibi komşu ülkeler de dahil olmak üzere, dünyanın geri kalanından daha fazla.

Sıralama Satıcı Ülke
1 Amerika Birleşik Devletleri
2 Çin
3 Pakistan
4 Birleşik Krallık
5 Türkiye
6 Kanada
7 Vietnam
8 Hindistan
9 Brezilya
10 Japonya

 

Çok daha fazla satıcı sisteme girecek gibi gözüküyor…

Bu arada Pakistan, dünyanın en büyük Amazon satıcı gruplarına ev sahipliği yapıyor.

1,2 milyondan fazla üyeye sahip “E-Commerce by Enablers”, “Extreme Commerce by Sunny Ali” 1,1 milyondan fazla üyeye sahip ve “E-Commerce Success Pakistan” yaklaşık 200.000 üyeye sahip. Gruplar, Pakistanlı satıcıların resmi olarak Amazon’da satış yapmasına izin verilmeden yıllar önce faaliyetlerine zaten başlamışlardı.

Mayıs 2021’de Amazon, başta Orta Asya, Orta Doğu, Güney Amerika ve Afrika olmak üzere Amazon’da satış yapmak üzere kayıt olmayı kabul eden ülkeler listesine 85 yeni ülke ekledi. Önceden, kabul edilenler listesinde olmayan ülkelerden gelen satıcılar, ürünlerini Amazon’da listelemek için komşu ülkelerdeki  acenta şirketlerini ya da yerleşik firmaları kullanıyordu.

Neticede, bu satıcılar Pakistan’ın 23 milyar dolarlık ihracatına katkıda bulunacak. Örneğin, pamuklu tekstil üretimi ve konfeksiyon üretimi Pakistan’ın en büyük endüstrilerinden . Bununla birlikte, şimdiye kadar katılan satıcıların çoğu, ABD’deki üreticilerden stoksuz satış (dropshipping) yapıyor gibi görünüyor. Başarılı olurlarsa, Çin’den gelen ilk satıcıların yaptığı gibi, yerel endüstri, bir sonraki işletmeleri piyasaya sürmek için daha da gelişecek.

 

Kaynak: Marketplace Pulse