E-Ticaret Haberleri

İnternet Alışverişlerinde İade Ücretini Artık Müşteriler Ödeyecek

31 Ağustos 2022

Daha önce Türkiyede iade için nasıl aksiyon alınacak dediğimiz konuya ait son noktayı Ticaret bakanlığı koydu.

Resmi gazetede yayınlanan yeni yönetmeliğe göre e-ticaret alışverişlerinde iade kargo ücretini artık müşteriler ödeyecek. Cep telefonu, akıllı saat, tablet, bilgisayar ve drone gibi teknolojik ürünler için ise cayma hakkı tamamen kaldırıldı.

Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile internet alışverişlerine bazı düzenlemeler getirildi. Buna göre tüketici internet alışverişlerinde iade hakkını kullanmak isterse bundan böyle iade kargo ücretini kendisi ödemekle yükümlü olacak.

Özellikle internet alışverişlerinde artan iade oranları sadece ülkemizde değil, dünyada da benzer uygulamaları beraberinde getirmişti. Hatırlarsanız geçtiğimiz aylardaki yazımızda yurtdışı alışveriş sitelerinin bu sisteme geçtiğinden bahsetmiştik.

E-Ticaret alışverişlerindeki bu yeni düzenleme, 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak ve bu alışverişlere ait i̇adelerde kargo ücretini artık müşteriler ödeyecek.

Yeni yönetmelik aynı zamanda teknolojik ürünler için de enteresan bir düzenleme getiriyor. Tüketici bilgisayar, cep telefonu, akıllı saat, tablet ve drone gibi teknolojik ürünleri satın aldığında kendisine bağlı kişisel sebeplerden dolayı iade edilemeyecek. Fakat satın alınan üründe herhangi bir sorun varsa bu iade sürecine engel olmayacak. Bunun sebebi ise keyfi iadeleri yok etmek olarak iade ediliyor

Yönetmelik aynı zamanda iade süreleri ile ilgili de bir düzenleme içeriyor. Buna göre iade veya değişim süreçlerinde tüketicinin ürünü kargoya vermek için 14 gün süresi bulunacak.

Ödemelerin kredi kartı ile yapılması durumunda bankalar, satıcı tarafından aktarılan tutarı, kendilerine ulaşmasını takiben kart sahibinin kullanılabilir limitine tek seferde ilave etmekle yükümlü tutulacak.

Kredi kartı süreci ile ilgili olan düzenleme 1 Ocak 2023 tarihinde uygulamaya başlayacak ancak diğer düzenlemelerin tarihi ise 1 Ekim 2022 olarak belirtildi.