E-Ticaret Haberleri
2023 E-Ticaret Trendleri
Son yıllarda e-ticaret sektöründe pasta giderek büyümeye ve buna bağlı rekabet de hızla artmaya devam ediyor. 2020’de Avrupa’da sektörün toplam geliri 425 milyar dolar olarak kaydedilmişti.
Bu rakamların artmaya devam edeceği ve 2025’te 570 milyar dolar seviyelerine ulaşacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla işletmeniz için hala online mağaza açmadıysanız, fırsatları değerlendirmek için geç kalmış sayılmazsınız.
Diğer yandan halihazırda sektörün içindeyseniz, yeni pazarlama trendlerine hakim olarak ve farklı kampanyalar uygulayarak rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Peki 2023’te e-ticaret sektörü nereye doğru evrilecek veya sektörde neler değişecek, birlikte göz atalım.
Mobil ticaret büyümeye devam edecek
Mobilin önemini göz ardı edenler için dünya çapında 7,26 milyar cep telefonu kullanıcısı olduğunu hatırlatarak başlayalım. Bu, dünya nüfusunun %91’inin cep telefonu sahibi olduğu anlamına geliyor. Ayrıca, tahminler 2026 yılına kadar mobil cihaz kullanıcılarının 7.516 milyara çıkacağı yönünde.
Bir e-ticaret perakendecisi olarak sizin için bu, giderek daha fazla tüketicinin ürünlerinizi veya hizmetlerinizi mobil cihazları aracılığıyla satın alabileceği ve alışveriş kanalı olarak mobil ticareti tercih ettikleri anlamına geliyor.
Küresel mobil ticaret satışlarının 2024 yılına kadar neredeyse 4,5 trilyon avroya ulaşacağı ve tüm perakende e-ticaret satışlarının kabaca %69,9’unu sağlayacağı tahmin ediliyor. Tüm internet trafiğinin yarısından fazlasının mobil cihazlarda olduğu göz önüne alındığında, web sitenizin mobil görüntüleme için optimize etmeniz gerektiğini yeniden vurgulayalım.
Sosyal ticaret ve mikro influencer’lar
Sosyal ticaret yeni bir kavram olmasa da tüketiciler için özellikle son yıllarda alışveriş yapmanın ana yolu haline gelmeye başladı. Instagram Checkout ve Tik Tok Shopping gibi özellikler, alışveriş yapanların doğrudan en sevdikleri sosyal medya platformları üzerinden satın almalarına olanak tanırken aynı zamanda markaların tutarlı ve uyumlu bir alışveriş deneyimi oluşturmasına olanak tanıyor.
2023’te daha fazla marka, sosyal medya kanallarını e-ticaret sitelerine bağlayacak ve ürünlerini doğrudan bu platformlar üzerinden satacak.
Öte yandan bu platformlarda yer alan mikro influencer’lar (yaklaşık 100.000 veya daha az takipçisi olan) artık markalar tarafından daha çok ciddiye alınmaya başladı. Ünlü isimlerin gönderi başına binlerce lira ücret aldığı yerde, mikro influencer’lar daha düşük bütçelerle daha hedef odaklı çalışmalar yapabiliyor.
2023’te markalar, daha büyük topluluklar oluşturmak ve müşteri güvenini ve bağlılığını artırmak için influencer pazarlamanın bir parçası olarak mikro infleuncer’larla uzun vadeli bağlantılar kuracak.
Videolar kısalacak
TikTok, Instagram Reels ve YouTube Shorts’un giderek yaygınlaşması, tüketicilerin sevdikleri markalardan hızlı tempolu, sindirimi kolay içerikler istediğini gösteriyor.
Mikro hikayeler, markalara müşterileriyle zaten vakit geçirdikleri yerde bağlantı kurma ve etkili içerik aracılığıyla erişimlerini artırma şansı verecek. Gittikçe kısalan tüketici dikkat aralıklarından yararlanmak için markaların videonun ilk üç saniyesinde izleyicileri çekmesi gerekecek.
Yapay zeka ve chatbot’lar
Yapay zeka çözümleri, e-ticaret şirketlerine günlük operasyonlarında yardımcı olmak ve süreçlerini verimli hale getirmek için büyük potansiyele sahip.
Günümüzde birçok yapay zeka çözümü o kadar erişilebilir ve kolay ki, insanların çoğu onlarla etkileşime geçtiklerinin farkında bile değil. Bu, yapay zekayı e-ticaret siteniz için dolaylı olarak veya hatta kullanıcılarınız fark etmeden kullanabileceğiniz anlamına geliyor.
Perakende mağazalarda tüketiciler, personelle sorunları veya soruları hakkında konuşabilirken, çevrimiçi mağazalarda müşteriler genellikle yalnız başınadır. Soruları veya endişeleri varsa, iletişim e-postanıza veya çevrimiçi mesajlaşma servisinize ulaşacaklar.
Bir chatbot yardımıyla e-ticaret işletmeniz, müşterilerle bire bir iletişim kurabilen, sürekli olarak erişilebilir bir satış görevlisine gibi hizmet edebilir. Daha küçük bir işletmeyseniz bir sohbet robotu hizmet açığınızı kapatmanıza yardımcı olabilir. Müşteriler 7/24 chatbot ile iletişime geçebilir ve bot’u ne kadar çok kullanırlarsa o kadar bilgili hale gelir.
Sürdürülebilirlik
Sürdürülebilirliğin son yıllarda yükselen bir trend haline geldiğine şahit oluyoruz. Dünya çapında %70’in üzerinde tüketici, çevre üzerindeki etkilerini azaltmak için satın alma davranışlarını değiştirmeye istekli olduklarını belirtiyor. E-Ticaret işletmeniz henüz sürdürülebilir bir strateji benimsemeyi düşünmediyse, bu yıl doğru zaman olabilir.
Bildiğiniz gibi sürdürülebilirlik; gelecek nesilleri tehlikeye atmadan bugünün ihtiyaçlarını karşılamak için çevre üzerinde mümkün olduğunca az olumsuz etki ile çalışmayı amaçlayan çevre dostu bir e-ticaret işletmesidir.
Ancak sürdürülebilirliği tanımlamanın tek yolu bu değil. Bir e-ticaret işinin sürdürülebilir olması için toplum, çevre ve insan refahı üzerindeki etkisini de dikkate alması gerekir. 2023 yılında bu hassas noktalara daha fazla özen gösteren şirketlerin daha fazla tercih edilir hale geleceği aşikar.