E-Ticaret Haberleri
Ekol360, üç kıtaya yatırım yapacak
Ekol Lojistik’in yeni e-ticaret markası Ekol360, müşterilerine üç kıtada hizmet verebilmek için yatırımlarını hızlandırdı. Bu plan çerçevesinde Ekol Belçika’da yeni bir yatırım yaparak Avrupa’daki fulfillment ağını genişletiyor.
Melike Özeker, “2023 yılının ilk çeyreğinde e-ticaret odaklı bakış açımız ve hizmet çeşitliliğimizle ile farklı coğrafyalarda operasyon yürütüyor olacağız” dedi.
- Bu yılın ilk dokuz ayında e-ticaret lojistiği alanında geçen yılın aynı dönemine göre iş hacminizde nasıl bir değişim oldu?
Pandemi etkilerinin azalmasına rağmen ilk dokuz ayda geçen senenin üzerinde bir hacimle operasyonlarımıza devam ediyoruz. Normalleşme sürecinde e-ticaretteki yükseliş grafiği mevcut müşterilerimizde aynı hızla artmaya devam etmese de, Ekol360 tarafında iş hacimlerimizdeki hızlı büyüme ivmesi devam ediyor. Ekol’ün yıllık 30 milyon paket yani yaklaşık 50 milyon online ürün kapasitesi bulunuyor.
- E-ticaret lojistiği alanında bu yıl hangi önemli yatırımlara ve projelere imza attınız?
E-ticaret sektörünün ihtiyaçlarını, teknolojik altyapı desteğimiz ve sürekli artan yatırımlarımız ile karşılamaya çalışıyoruz. Hızla büyüyen e-ticaret, yerel ve küresel tüm markalara büyük fırsatlar yaratıyor. Özellikle salgın sürecinde yeni trendler geliştiren kurumların rekabette öne çıktığını gördük. E-ticaret faaliyetlerimizi artık yeni markamız Ekol360 çatısı altında sürdürüyoruz. Çok uluslu yapımızın sağladığı avantajla da müşterilerimizin dünyaya kolay açılmasının önündeki engelleri kaldırıyoruz. Teknolojik, hızlı, proaktif ve inovatif E2E çözümlerimizi güçlü altyapımızla sunmak için kurduğumuz Ekol360 ile sadece Ekol’e değil tüm e-ticaret ekosistemine katma değer sağlıyoruz.
Stratejik iş ortaklarımızla birlikte dijitalleşmemizi destekleyecek yazılım ürünlerine yaptığımız yatırımlarla e-ticaret ekosistemine ciddi bir know-how aktarımı sağlayan ürünlerimizi kullanıma açtık.
Uluslararası yatırımlarımızı da sürdürüyoruz. B2C dağıtımı gerçekleştirmek üzere global bir müşterimiz için Belçika depomuzu bir süre önce hayata geçirdik. Operasyonlarımız büyüyerek devam ediyor.
Ekol360 ile sunduğumuz ürünlerimizin bir kaçından kısaca bahsetmek gerekirse;
Cross border hizmetimizde her gün düzenli hava ve kara çıkışlarımız ile müşterilerimize servis sunuyoruz. Ayrıca Avrupa’daki birden çok ülkede fulfillment hizmetimiz ile kesintisiz ve optimum hizmeti gerçekleştiriyoruz.
WebSuite ile internette satışa çıkarmak istenilen ürün/ ürünlerin son tüketiciye teslim edilene kadar izlenebilmesine imkan sağlayan hizmetimizi herkese ulaştırıyoruz.
Integration ürünümüz ile globalde pazaryerlerine bağlanılmasını kolaylaştırıp tüm süreci tek elden yönetmeyi mümkün kılıyoruz.
Fulfillment ürünümüz, iş ortaklarımızın depolama, elleçleme, stok seviyesi yönetimi, paketleme ve sevkiyat işlemlerini kaliteli, sürdürülebilir ve çevreci bakış açısıyla yönetmesine olanak sağlıyor.
Birbirleriyle entegre çalışan Ekol360 ürün ailesi 360 derece bakış açısında tüm E-ticaret operasyonunu kolay yönetilebilir hale getiriyor.
- Önümüzdeki dönemlere yönelik yeni yatırım planlarınız, projeleriniz ve büyüme hedefleriniz neler?
E-ihracat, fulfillment, son teslimat ve E2E entegrasyon ve sipariş yönetimi altyapısını da sağlayan yazılım çözümlerimiz e-ticaret büyüme stratejimizin en kritik yapı taşlarını oluşturuyor ve büyüme stratejimizin merkezinde yer alıyor. Online sipariş sayılarındaki hızlı yükseliş trendi ile ortaya çıkan yeni fırsatları değerlendiriyor, altyapı ve teknoloji yatırımlarımıza ağırlık veriyoruz. İhracatta ve iç pazarda e-ticarete yatırım yapmaya ve müşteri beklentileri doğrultusunda yeni projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Ekol360 ile mevcut ve potansiyel partnerlerimiz ile Türk KOBİ’leri için ihtiyaç duyulan uçtan uca yazılım destekli e-ticaret çözümlerini, iç kaynaklar ve stratejik işbirlikleri ile sağlıyoruz.
Bununla birlikte müşterilerimize 3 kıtada hizmet verir hale gelmek için projelerimizi sırasıyla hayata geçirmeye başladık. 2023 yılının ilk çeyreğinde e-ticaret odaklı bakış açımız ve hizmet çeşitliliğimiz ile farklı coğrafyalarda operasyon yürütüyor olacağız.
- E-ticarette yeni trendler neler?
Gelişen e-ticaret ile birlikte hız her zamankinden daha fazla önem kazandı. Ürünlerin en hızlı şekilde depolanması ve nihai müşteriye doğru-zamanında ve en düşük maliyetlerle teslimi her geçen gün daha kritik bir performans göstergesi olmaya başladı. Hızlı hizmet sağlayan markalar, müşteri memnuniyetini artırarak rakiplerden ayrışıyor.
Ayrıca yapay zeka uygulamalarının lojistik alanında devreye girerek maliyetleri düşüren etkisi e-ticaret için de büyük önem taşıyor.
Günümüzde e-ticaret kadar dijital satış kanallarında sosyal medya da özel bir öneme sahip. E- ticarette sosyal medya üzerinden satış giderek daha da büyüyecek bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca satıcılar açısından da hedef kitlelerine ulaşmak için Influencer marketing özellikle son yıllarda tercih edilen bir yöntem halini aldı.
Son yılların popüler başlıklarından biri olan dropshipping yani stoksuz e-ticaretin, 2022’de büyük bir artış yaşaması bekleniyor. Dropshipping yönteminde işletmeler stok bulundurmuyor. Bu sayede de depolama ve ilgili organizasyonların maliyeti minimize oluyor. Stoksuz e-ticaret satışlarının, e-ticaret trendlerinde önemli bir yere sahip olmasının diğer nedeni ise kargo ve taşıma maliyetlerinin optimum seviyeye çekilmesi.
Binlerce markaya ev sahipliği yapan pazaryerleri, her gün milyonlarca kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Bu nedenle de e-ticaret trendlerinde, pazaryerlerinin önemi yadsınamayacak kadar büyük.
Sadece 2022 yılında değil, önümüzdeki yıllarda da e-ticaret trendleri için hayatımızda önemli bir rol oynayacak olan bir diğer trend Artırılmış Gerçeklik ve Metaverse ile E-ticaret. Günümüzde Amazon ve IKEA gibi şirketler, AR teknolojisi ile müşterilerine yeni deneyimler sunuyor.
Sürdürülebilir ticaret ve e-ihracat da diğer önemli konu başlıkları arasında yer alıyor. Elektrikli araçlarla teslimat yapma, geri dönüştürülebilir ve çevre dostu ürünler sunmak, 2022’de e- ticaretin de trend konularından olacak. E-ihracatta KOBI ve küçük ölçekli işletmelerin payı şu an yüzde 35 seviyesinde. 2022’de bu oranın da yukarı doğru bir grafik çizeceğini öngörüyoruz. E-ihracatın da totalde 2022’de büyüyeceğini öngörüyoruz.
- Türkiye’de e-ticaret lojistiğinin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu alanda Türkiye’nin önündeki fırsatlar ve riskler sizce neler?
Dünyada ve ülkemizde e-ticaret sektörü hızla gelişiyor. Çağımızın bir gereği olarak dijital dönüşüm süreci içerisinde e-ticarete olan ilgi de her geçen gün artıyor.
ETBIS raporuna göre 2021 yılında ülkemizde e-ticaret hacmi %69 artarak 381,5 milyar TL’ ye ulaştı. Sipariş adedinde ise yüzde 46 artış ile 2.2 milyar adetten 3.3 milyar adede çıktı. E-ticaretin genel ticarete oranı 2021 yılında %17,7 civarında seyrederken, bu oranın en yüksek olduğu ay %20,4 ile Kasım ayı oldu.
E-ticaretin içindeki dağılıma bakmak gerekirse toplamın yüzde 92’sini (349 milyar TL) yurt içi, %4’ünü e-ihracat, kalan %4’ ünü ise Türk kullanıcıların yurtdışından yaptıkları alışverişler oluşturdu.
E-ticaretteki gelişmeyle birlikte, lojistik sektöründe de yeniden yapılanma ihtiyacı doğdu. Lojistik şirketlerinin gelişen teknoloji, artan müşteri ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda dijitalleşme ve otomasyon yatırımlarına ağırlık vermeleri artık kaçınılmaz bir zorunluluk haline geldi.
Sektörün büyüme ve yatırım ihtiyacı sebebiyle yeni oyuncuların pazara dahil olması sevindirici. Beklentimiz teknolojik altyapı ve yeni yatırımlarla pazarın büyümesini teşvik edici ve servis kalitesini artırıcı bir rol üstlenmeleri. Yeni ve özgün iş yapış şekilleri, müşteriler için olduğu kadar servis sağlayıcılar için de örnek teşkil etmesi açısından sektöre katkı sağlayacaktır.
E-ticaret altyapılarının kurulması için nitelikli iş gücü ve bilgi birikiminin yazılım ürünlerine aktarılması ve bu yazılımlar üzerinden sektör kullanımına sunulmasını sektörün önündeki en önemli fırsat olarak görüyoruz. Uçtan uca e-ticaret dünyasında, her bir alanda en iyilerin bir araya gelerek geliştirilecek ürünlerin stratejik işbirlikleri ile sektör kullanımına sunulması ortak aklın ve ortaya çıkacak faydanın tabana yayılmasına, sektörün büyüyerek güçlenmesine öncülük edecektir.
Kaynak: Dünya Gazetesi