E-İhracat Haberleri

Amazon ve DHL’nin Ambalajsız İade Hizmeti

23 Haziran 2023

Amazon ve DHL’nin birlikte yürüttüğü çalışma, Almanya’daki tüketici iade süreçlerinde ciddi bir değişim yaratıyor. Ekim 2022’den bu yana hizmette olan ambalajsız iade süreci, 13 milyonun üzerinde işlem görerek müşteri memnuniyetini büyük ölçüde artırdı. Ancak, her yeni hizmetin kendine özgü başlangıç zorlukları olabilir. Amazon ve DHL’nin ambalajsız iade hizmeti de bu genel kuraldan muaf değil.

Müşterilerin taleplerine yanıt verme amacıyla Amazon ve DHL, Almanya genelindeki ambalajsız iade hizmetini genişletme kararı aldı. Bu yeni kapsamda DHL kuryeleri, iade edilecek ürünleri paketlemek için yanlarında kutu ve ambalaj taşıyacaklar. Diğer bir deyişle, bir Amazon müşterisi, paketlemeye gerek kalmadan iade yapabilir hale gelecek. Müşterinin yapması gereken tek şey, DHL çalışanına Amazon tarafından oluşturulan QR kodu göstermek. Bu aşamadan sonra, DHL çalışanı ürünü paketler, iade etiketini basar ve Amazon’a geri göndermek üzere işlemi tamamlar.

İsviçre Postası’ndan alınan bir bilgiye göre, “Haziran 2023’ten itibaren ambalajsız iadelerin, tüm DHL mağazalarında ve DHL toplama alanlarında kullanılması mümkün olacak”. 

Müşteri Memnuniyeti ve Mağaza Zorlukları

Ambalajsız iade hizmeti, müşterilerin paket bulma veya ambalajlama zorunluluğunu ortadan kaldırarak alışveriş deneyimini daha da kolaylaştırıyor. Ayrıca, bu tür bir hizmetin müşteri memnuniyetini artırdığı ve olası iade engellerini azalttığı görülüyor. Hizmetin başarısını, Ekim 2022’deki lansmanından bu yana gerçekleştirilen 13 milyondan fazla ambalajsız iade ile ölçmek mümkün.

Her ne kadar tüketiciler bu yeni hizmetten oldukça memnun olsalar da, DHL mağaza sahipleri bir takım zorluklar ile karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyor. Amazon, ambalajsız iade hizmetini sunmak isteyen mağazaların, iade edilecek ürünleri paketlemek için gerekli malzemelere sahip olmasını ve tüm iade edilen ürünler büyük kutularda toplanarak, bu kutuların 7 gün içerisinde sevk edilmesini talep ediyor. Bu durum, özellikle daha küçük DHL mağazalarında, alanın kısıtlı olması ve ekstra çaba gerektirmesi nedeniyle bazı olumsuz eleştirilere yol açıyor.