E-Ticaret Haberleri

E-Ticarette Toptan Alım ve Satım Nasıl Yapılır?

1 Haziran 2023

E-ticarette toptan alım ve satım yöntemi popüler satış sistemlerinden biridir. Çevrimiçi alışveriş sadece bireysel alıcılar için değil, ürün tedarik etmek isteyen perakende firmalar için de sayısız alternatif sunan zengin bir pazar yeridir. Tüketici talep ve beklentilerini karşılamak için kaliteli, ihtiyaca yönelik ve uygun fiyatlı ürün arayışı olan firmalara toplu satış yaparak e-ticarete adım atabilirsiniz. Ayrıca toptan alım yaptığınız ürünleri hem toptan hem de uygun fiyatlarla perakende olarak aynı anda satış yapmak da mümkün. İşte e-ticarette toptan alım ve satış ile ilgili ipuçları.

E-Ticarette Toptan Alım ve Satım Nedir?

E-ticarette toptan alım satım, ürün ve hizmetlerin çevrimiçi ortamda tedarikçilerden topluca alınması ve perakendecilere satılmasıdır. Toptan satış, üreticiler ve perakende satış yapan firmalar arasında bir köprü görevi görür. Üretici ve toptancı firmalar ürünlerini son kullanıcıya ulaştırmak için perakendecilere toptan satış yaparlar. Perakendeciler ise özellikle küresel rekabet ortamında iyi bir fiyatlandırma stratejisi için nitelikli toptan alım hedefler. E-ticarette toptan alım yapmak ve satış bu noktada hem üreticiler hem de perakendeciler için bir ihtiyaçtır.

Üstelik alışverişte sınırlarını ortadan kaldıran internet teknolojileri bu pazarı küresel ölçekte büyük bir talep noktasına taşımıştır. Online toplu alım ve satım için tecrübeli olmanız bir ön koşul değildir. Siz de doğru adımları izleyerek çevrimiçi ortamda toptan alım satım ile e-ticaret dünyasında başarıyı yakalayabilirsiniz.

Toptan Alım ve Satış Adımları Nelerdir?

Çevrimiçi ticarette toptan alım ve toplu satış yapmak için kapsamlı bir piyasa araştırması yapabilirsiniz. İlk olarak hangi ürün ya da ürün grupları ile e-ticaret yapmak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Perakende e-ticarette olduğu gibi toplu satışlarda da teknoloji, kozmetik, giyim, gıda ve hediyelik eşya gibi sayısız ürün alternatifi vardır. Peki size toplu satış getirecek ürünü nasıl seçersiniz? E-ticarette toptan alım ve satım yapmak için ürün belirlerken aşağıdaki yöntemleri kullanmak size seçim yaparken yardımcı olur:

  1. Küresel çapta satış yapan büyük toptancıların web sitelerini ve online pazar yerlerindeki toplu alım satım yapılan ürünleri incelemek
  2. En çok tercih edilen ürünlerin satış adetleri ve sipariş trafikleri hakkında araştırma yapmak
  3. Satışlarda popüler olan ürünler ile hedef kitlenizin uygunluğunu tespit etmek
  4. Sosyal medya üzerinden toptan satış yapan sayfalardaki ürünleri belirlemek ve incelemek
  5. Satışlarınızı yapmayı planladığınız bölgeye göre ürün araştırmaları yapmak
  6. Küresel çapta bir alım satım için ülkelerin seçtiğiniz ürünler ile ilgili izinlerini kontrol etmek

Ürün seçiminin ardından sizi başarıya götürecek ikinci aşama toplu alım yapacağınız tedarikçiyi belirlemektir. Online ticaret ortamında sayısız tedarikçi bulabilirsiniz. Ancak doğru tedarikçilere ulaşmak için, tıpkı ürün seçiminde olduğu gibi kapsamlı bir ön çalışma yol haritanız için belirleyicidir. Ürün alımı yapmak için küresel çapta toptan satış yapan pazar yerleri, üreticiler, toptancılar veya hem perakende hem de toptancılık yapan firmaları araştırabilirsiniz. Seçim yaparken dikkat etmeniz gereken kriterler ise şöyledir:

  1. Tedarikçi firmaların ürün kalitesi ve fiyatları
  2. Alım yapan firmaların memnuniyeti
  3. E-ticaret deneyimleri ve teknolojiyi ne kadar verimli kullandıkları
  4. Sipariş hızları ve lojistik süreçleri
  5. Ürünler hakkında size detaylı bilgi aktarabilmeleri
  6. Size sağladıkları koşullar
  7. Ödeme seçenekleri
  8. Ürün numunesi sunup sunmadıkları

Toplu alım satım için e-ticaret ortamında bir sonraki adım ürün ve tedarikçiyi belirledikten satış için ürünlerinizi perakendecilerle buluşturma aşamasıdır. Bu noktada hedef kitlenize yönelik bir e-ticaret sayfanız, sanal mağazanız ve müşterilerinize kolay ulaşabileceğiniz çevrimiçi pazar yerleri üzerinden toplu satış yapabilirsiniz. Satış için iyi bir fiyatlandırma, dijital pazarlama ve sosyal medya kanallarını kullanarak hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

E-Ticarette Toplu Alım ve Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

  • Toplu alımlarda ürünlerin birim fiyatları az sayıda alımlara göre daha düşük olur. Toplu alım yapmak satış için fiyatlandırmada sizi düşük maliyete bağlı olarak avantajlı kılar.
  • Toplu satış yapmak tek seferde ve tek adrese yüksek miktarda satış anlamına gelir. Aynı miktarda satışı farklı kullanıcılara ulaştırmak ve sipariş takibi yapmak yerine toptan satmak iş yükünü azaltır.
  • E-ticarette toptan satış nakliye maliyetlerini düşürerek bütçenizde tasarruf etmenizi sağlar.
  • Toptan satışların iş takibi binlerce farklı siparişe göre daha kolaydır. Bu durum işgücü maliyetlerini azaltır.
  • Toptan satışlar için hedef kitleniz firmalardır. Firmaların beklentileri son kullanıcı taleplerine göre daha az çeşitlilik gösterir. Dolayısıyla uygulamanız gereken dijital pazarlama ve reklam çalışmaları da net ve daha az maliyetli olur.
  • Ürünlerin siparişe göre toplu alınıp satılması stok ve depo yönetimini kolaylaştırır. Ürünlerin depoda uzun süre kalması gibi riskler ortadan kalkar.
  • Satış yapılan hedef kitle firmalar olduğu için, aynı zamanda toplu satış yaptığınız firmaların müşterilerine de ulaşabilir, herhangi bir reklam kampanyası yapmadan yeni müşteri potansiyellerine ulaşabilirsiniz.
  • Satış yapacağınız firmaların talep ettikleri ürünler, son kullanıcının yani tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına göre belirlenir. Dolayısıyla toplu alım yapan firmaların taleplerine göre şekillenen toplu satışta zarar etme riski minimuma iner.
  • Son kullanıcı için ürün seçimi ciddi bir pazar araştırması gerektirirken, toplu satışlarda firmaların taleplerini karşılayan ürünler üzerine daha kolay ve az maliyetli bir çalışma yapılması yeterlidir.
  • E-ticarette toptan alım satım yapılırken satış adedi fazla olduğundan düşük kar marjı ile yüksek kazançlar elde etme avantajına sahip olursunuz.