E-Ticaret Haberleri

Landing Page Nedir? Nasıl Hazırlanır?

26 Mayıs 2023

Landing page, kullanıcıların e-posta, reklam ya da başka bir dijital bağlantıya tıkladıktan sonra yönlendirildiği bağımsız web sayfasını tanımlamak için kullanılan bir terim. Her içerik sayfası, sayfaya gelen trafiğin artırılması için mutlaka landing page içermelidir. Bu sayede herhangi bir kullanıcı sizin tarafınızdan hazırlanan bir landing page sayfasına geldiğinde abone listenize katılmak ya da satışa sunduğunuz ürünleri almak için motive edilmiş olur. Bahse konu kullanıcının bu eylemlerden birini gerçekleştirmesi halinde landing page içeriğiniz görevini yapmış demektir. Bir başka deyişle landing page hazırlanmasının ana amacı potansiyel müşterileri gerçek müşteri haline getirmektir. Peki yararlı bir landing page nasıl hazırlanmalı? Gelin, detaylara bir göz atın.

Landing Page Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Genel olarak pratik süreçte landing page, kullanıcıları sayfada yer alan özel kayıt formunun doldurulması gibi tek bir işlem yapmaya yönlendirir. Bunun nedeni insanlara ne kadar çok seçenek verilirse karar vermelerinin ve harekete geçmelerinin o kadar zor olacağı gerçeğine dayanır. Bu durumu araştırmacılar ‘’seçim paradoksu’’ olarak adlandırır.

‘’Seçim paradoksu’’ tanımlamasına örnek vermek gerekirse herhangi bir e-ticaret sitesi ya da landing page kapsamında kullanıcıya ücretsiz bir e-kitap sunduğunuzu düşünebilirsiniz. Fakat bunun için landing page’de kullanıcılarınızın bloğunuzu ziyaret etmesini ve bir ürün satın almasını ve sosyal medya bağlantılarınıza göz atmaları için davet ettiğinizi varsayın. Soracağınız her sorudan sonra kullanıcıların yeni e-kitabı indirme şansları azalır. Bunun nedeni dikkatlerinin ana hedeften uzaklaşmış olmasıdır.

Aşırı uçta yer alan seçeneklerin fazla olması kullanıcıyı bunaltabilir. Böylece gereksiz oyalanmadan sonra hiçbir işlem yapmadan ortamdan ayrılabilirler. Bu noktada yapmanız gereken en uygun davranış kullanıcının 3 veya 4 mesaj yerine, hareket geçmeye teşvik eden tek bir mesaja odaklanmasını sağlamaktır.

İşte bütün bu sayılan nedenler doğrultusunda landing page net bir görsel hiyerarşiye ve değer teklifine sahip olmalı ve en iyi dönüşüm optimizasyonu için test edilmelidir. Burada “dönüşüm optimizasyonu’’ çevrimiçi ziyaretçilerin müşteriye dönüşümünün optimize edilmesidir.

E-Ticaret için Landing Page’in Önemi Nedir?

Landing page bir önceki bölümde de anlatıldığı gibi tüketicinin bir bağlantıya ya da reklama tıkladıktan veya bir web sitesine yönelik harekete geçirici mesajı takip ettikten sonra gireceği ilk sayfadır. Landing page’in mutlaka ana sayfa olması zorunlu değildir. Önemli olan kullanıcınnı tıkladığı bağlantı ile ilgili olması ve nihai olarak e-ticaret müşteri yolculuğunun başlangıcını sağlamasıdır. Bu nedenle çevrimiçi markaların açılış sayfalarının hem çekici, hem de verimli olması, satış oluşturma bakımından çok önemlidir. Etkileyici landing page çalışmaları yapmanız, kullanıcıların ortamdan hemen ayrılma oranını düşürebildiği gibi dönüşüm oranınızı da artırır.

Landing page optimizasyonuna odaklanılması e-ticaret ile uğraşan markaların satışlarının artışı ve devamlılığı açısından çok ciddi önem taşır. İyi tasarlanmış bir landing page, müşterilerin ilk kez markanızla etkileşime girdiği noktadır. Bu nedenle marka imajınızı ve ürünlerinizi doğru bir şekilde sunmanız bu noktada son derece önem taşır.

Landing Page Nasıl Optimize Edilir?

Landing page optimizasyonu için istenilen sonuca bağlı olarak çeşitli adımlar atılmalıdır. Bu nedenle landing page sayfa dönüşümlerinin iyileştirilmesi için atılması gereken adımların doğru değerlendirilebilmesi için A/B testi yapılmalıdır.

A/B Testi

A/ B Testi bir web sayfasının ya da bir ögenin 2 sürümünü karşılaştırılarak hangisinin daha iyi performans gösterdiğinin saptanması işlemidir. (Örneğin: Sürüm A ve Sürüm B karşılaştırılması)

Bahse konu sayfaların varyasyonları müşterilere gösterilir ve hangi versiyonun daha olumlu sonuç verdiği istatistiksel analizlerle belirlenir. Bu test, insanların farklı koşullar altında çevrimiçi olarak nasıl davrandıkların da inceleyen çevrimiçi sosyal davranış deneyi olarak da tanımlanabilir. A/B testi sayesinde işletmeler tüketici deneyimlerine bağlı olarak landing page ortamında tahmini değişiklikler yapabilir.

Landing Page SEO için Önemli mi?

Landing page arama motoru sonuç sayfalarında örneğin Google alışveriş analizlerinde sitenizin sıralamasını yükseltmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte iyi bir SEO sıralamasına ulaşmak için özellikle de landing page’i ilk kez ziyaret eden yeni ve organik ziyaretçilerinizi, birer müşteriniz haline getirmek için etkili CTA öğeleri de kullanmanız gerekir.

Genel olarak landing page dijital pazarlama stratejisini yönlendirir ve uzun vadede müşterileri artırmanın ana yollarından biridir. Bu nedenle çok az etkileşim alan, CTA’ lar ve tıklama oranları fazla olmayan etkisiz bir landing page hazırlamalı, hedef kitlenin dikkatini çekebilmek için sürekli olarak güncellemelisiniz.

CTA Nedir?

CTA, Call To Action kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Call to action, harekete geçirme mesajı olarak tanımlanabilir. Güçlü CTA mesajları, landing page’de uygun yere yerleştirilirse, kullanıcıyı web sitesinin “indirim” ya da “yeni gelenler” bölümü gibi istenilen yerlere yönlendirebilir. CTA mesajları uygulanan stratejinin A/B testi yardımı ile en etkili dönüşüm oranı optimizasyonunun seçilmesine yardımcı olur.

Etkili CTA tasarımları çevrimiçi ortamda alışveriş yapan müşterilerin, ürünlere daha kolay ulaşmasını sağlayan doğru boyut, renk, yerleşim ve ifade kombinasyonunu bulmak ile ilgilidir.

Landing Page Google Sıralamasında Önemli mi?

Bütün e-ticaret markalarının ana hedefi tanınmak, güvenilir olmak, görünür olmak ve Google’da önde yer almaktır. Web sitesinin hedef kitle üzerinde daha etkili ve popüler olacak şekilde tasarlanması genellikle daha büyük bir pazarlama kampanyasına işaret eder. Burada ana amaç, ilgili markanın sektördeki toplam arama trafiği içindeki payının artırılmasıdır. Böylece rekabette başarılı olabilirsiniz.

Landing page’e gösterilen ilginin düzeyi, toplam arama trafiğinde markanın payının yükselmesinde önemli rol oynar. Landing page ve anahtar kelimeler ne kadar iyi olursa, markanız da Google arama motorunda o kadar üst sıralarda yer alır. Siz de yararlı bir landing page hazırlayarak hedef kitlenizi daha fazla genişletebilir, stratejilerinizi buna uygun şekilde planlayabilirsiniz.

 Kaynaklar

  1. https://Mailchimp.com Free Landing Page Builder for e-mail Marketing
  2. https://www.salecycle.com/blog/strategies/landing-page-ecommerce