E-Ticaret Haberleri

LinkedIn Pazarlama Nasıl Yapılır?

19 Mayıs 2023

LinkedIn genel olarak marka bilinirliğini artırmak ve müşterilerinizle ilişkiler oluşturmak için kullanabileceğiniz bir sosyal medya platformu olarak özetlenebilir. Dijital medya kullanımı söz konusu olduğunda Facebook, Twitter ya da Instagram gibi mecralardan oldukça farklı bir yere sahip olan platform, profesyonel ilişkilerin yönetiminde oldukça önemlidir. E-ticaret dünyası içinde önemli bir yere sahip olan platformda ilgi çekici içerikler yayınlayarak potansiyel müşterilerinize ve ortaklarınıza pazarlama yapabilir, kendinizi daha iyi bir şekilde tanıtabilirsiniz. Global ve sektörel bakış açısı edinmek açısından LinkedIn’deki bağlantıları ve paylaşımları incelemek, e-ticaret hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olabilir. İşletme sahipleri, profesyonel bağlantılarını genişletmek ve daha fazla müşteriye ulaşmak için LinkedIn’i kullanarak işletmelerinin değerini artırabilir. Bundan dolayı LinkedIn üzerinden bir pazarlama stratejisi belirlemek oldukça önemlidir.

LinkedIn’de dünya çapında 770 milyondan fazla kullanıcı bulunur. Global piyasaya açılmak ve yurt dışına satış yapmak için bu kullanıcı kitlesinden nasıl istifade edeceğinizi bilmeniz gerekir. Ağınızı oluşturmak, olası satışları ve dönüşümleri artırmak için LinkedIn’i tam potansiyeliyle kullanarak sosyal medya içerik stratejinize güçlü bir katkıda bulunabilirsiniz. LinkedIn pazarlaması genel olarak bağlantı kurma, içerik paylaşma, internet sayfanıza trafik çekme, marka farkındalığını iyileştirme, müşteri adayları bulma, iş ilişkilerini ve ortaklıklarını geliştirme süreci olarak özetlenebilir. Platform, profesyonel ağların geliştirilmesinde başarılı bir araçtır ve bazı bilgilere daha kolay bir şekilde ulaşılmasını mümkün hale getirir. LinkedIn analitiği sayesinde gönderilerinizin, güncellemelerinizin ve platformdaki etkinliğinizi kolay bir şekilde ölçebilir, kitlenizin kim olduğunu ve içeriğinize nasıl yanıt verdiğini istatistiksel düzeyde öğrenebilirsiniz. LinkedIn’in sunduğu e-ticaret teknolojileri sayesinde kullanıcıların görmek istediği içerikler hakkında bilgi edinerek ona uygun stratejiler geliştirebilirsiniz. Bu bilgiler, pazarlama stratejinizi maksimum getiri sağlayacak biçimde şekillendirmenizi sağlarken belirlediğiniz hedeflere erişmenizi kolaylaştırır. Ek olarak LinkedIn’i kullanarak rekabete karşı mevcut konumunuzu da belirleyebilir, gelecekteki içeriklerinizi platformdaki diğer gönderilerin durumuyla kıyaslayarak düzenleyebilirsiniz.

E-ticaret özelinde LinkedIn’de nasıl pazarlama yapılır?

E-ticaret teknolojileri söz konusu olduğunda kurumsal düzeyde etkinliğinizi artırmanıza yardımcı olan LinkedIn sayesinde mevcut durumunuzu iyileştirecek stratejiler belirleyebilirsiniz. Pazarlama stratejinizi genel olarak aşağıdaki kriterleri takip ederek yapılandırabilirsiniz.

  • İlk olarak ideal müşterilerinizi belirlemelisiniz. Ardından LinkedIn’den potansiyel müşterileri ve geri dönüşleri artırmak için kimlerle bağlantı kurmanızın işinizi geliştirmek için size fayda sağlayabileceğine karar vermelisiniz. Ne tür içeriklerin doğru kitleyi çekeceğiniz LinkedIn analitiği sayesinde ölçerek içerikleri oluşturmaya başlayabilirsiniz.
  • Profilinizi oluştururken işinizi ve sizi doğru bir şekilde yansıtacak bir fotoğraf seçmelisiniz. Her ne kadar bir klişe gibi gözükse de doğru fotoğrafın gücünü hafife almamalısınız. Kişisel marka görselleri farkındalık yaratmanıza ve hedef kitlenizle iletişim kurmanıza yardımcı olur. Logo için yüksek çözünürlüklü görseller kullanarak ciddiyetinizi gösterebilirsiniz.
  • Profilinizdeki başlıkları belirlerken hangi kitleyi çekmek istediğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, ne yaptığınızı ve kimin için yaptığınızı belirterek profilinizin hedef kitlenize daha kolay bir şekilde ulaşmasını sağlayabilirsiniz. LinkedIn unvanınız hedef kitlenizi doğru bir biçimde yönetebileceğiniz anahtar kelimelerden oluşmalıdır. Örneğin, e-ticaret ile ilgileniyorsanız bu bölümde muhakkak onu geçirmeniz gerekir.
  • Biyografi ya da hakkında bölümü, müşteri kitlenize kendinizi tanıtabileceğiniz alandır. İdeal kitlenizin neden sizinle çalışması gerektiğini, sizinle nasıl iletişim kurabileceğini ve yetkinliklerinizi bu bölümde anlatabilirsiniz. Dikkat çekici bir ilk satır yazarak devamının okunması için teşvik edebilir, müşterilerinizin ilgisini çekebilirsiniz.
  • LinkedIn’de de Twitter ya da Instagram’da olduğu gibi öne çıkan gönderiler bölümü bulunur. Fotoğraf, başlık ve biyografinin ardından profilinizin önemli bir parçasını, öne çıkan gönderileriniz oluşturur. Uzmanlığınızı öne çıkaran ve görsellerle desteklenen gönderilerle müşterilerinize inceleyebilecekleri kaynaklar sunabilirsiniz. E-ticaret pazarlama araçları kullanarak gönderilerinizin etkinliğini yükseltebilirsiniz. Örneğin, SEO araçlarını da kullanarak arama motorlarında görünürlüğünüzü artırabilir, profilinizi daha etkin bir şekilde yönetebilirsiniz.

Birkaç adımı takip ederek e-ticaret çalışmalarınızın pazarlığını kolay bir şekilde yapabilir, LinkedIn sayesinde kitlenizi büyütmeye başlayabilirsiniz.

LinkedIn’de E-Ticaret Özelinde Nasıl İçerikler Oluşturulmalı?

E-ticaret ile uğraşan ya da uğraşmayı düşünen kişiler, LinkedIn aracılığıyla gönderiler yayınlayarak muhtemel müşterilerle, toptancılarla, satıcı kanallarla ya da diğer benzer işletmelerle etkileşim kurabilir, onlarla kolay bir şekilde iletişim geliştirebilir. Bununla beraber LinkedIn’de doğru içeriklerin ve dikkat çekici bir profilin oluşturulması gerekir.

  • Hangi konular hakkında içerik oluşturmak istediğinize hedef kitlenizi iyi bir şekilde tanımlayarak başlayabilirsiniz. İçeriğiniz ne kadar bilgilendirici ve yararlı olursa hem görüntülenme hem de paylaşılma olasılığınız da o oranda artar. Böylece daha fazla kişiye ulaşarak işletmenizi tanıtabilirsiniz.
  • LinkedIn iş odaklı bir mecra olduğu için yayınlanan içerikler de genellikle endüstri, iş, sektör ya da trendlerle alakalıdır. E-ticaret sektörünün güncel trendlerini takip ederek içeriklerinizde hangi konuları işlemeniz gerektiği hakkında fikir edinebilirsiniz. Güncel konularla ilgili içerikler oluşturarak e-ticaret ile ilgilenen kişileri kendinize çekebilir, sektörde söz sahibi olabilir ve daha fazla etkileşim alabilirsiniz.
  • E-ticaret özelinde bir problemi tanıtarak onun nasıl çözümlenebileceğini anlatabilirsiniz. Başkalarına bir sorunu nasıl çözeceklerini detaylandırarak onlara gerçek bir değer sunabilirsiniz. İçeriğinizin kalitesini artırarak ve gerçekçi çözümler ortaya koyarak daha fazla etkileşim alabilirsiniz.
  • İçeriklerinizi doğru ve alakalı görsellerle paylaşarak okunabilirliğini artırabilirsiniz. Ayrıca görsellerle desteklemek içeriklerinizin daha rahat bir şekilde anlaşılabilmesini de sağlar.
  • Her ne kadar viral olmak biraz abartılı bir ifade gibi gözükse de gönderinizin ivme kazanması LinkedIn’de görünürlüğünüzü artırmanıza yardımcı olacak etkenler arasında yer alır. Gönderinizin ivme kazanmaya başladığında başkaları tarafından görülme olasılığı da artar ve bu durum potansiyel müşterileri profilinize çeker.
  • İçeriklerinizi bir satış konuşması yapmak için bir şans olarak değerlendirmelisiniz. Güncel konular hakkında içerikler oluştururken işletmeniz hakkında bilgilere yer vererek kendinizi tanıtabilirsiniz.

İçeriklerinizi doğru bir şekilde yöneterek markanızı ve satışlarınızı artırabilir, profilinizi doğru bir şekilde yönetmeye başlayabilirsiniz.