E-Ticaret Haberleri

Amazon’dan Yeni Alışveriş Modeli

16 Aralık 2022

Sosyal ağ mecraları alışveriş için sağlıklı bir çözüm bulmadan, Amazon, uygulama içine  TikTok benzeri bir fonksiyon eklediğini duyurdu.

Geçen hafta Amazon, yeni fikirlerin keşfedilmesi, ürünlerin araştırılması ve müşteri, influencer ve sevilen markalar tarafından oluşturulan içerikler üzerinden sorunsuz satın almaya yeni bir imkan sağlayan uygulama içi alışveriş deneyimi Inspire‘ı piyasaya sürdü. Alışveriş yapanların sonsuz sayıda özellikli fotoğraf ve videoyu kaydırarak dolaşabildiği uygulama içi deneyim TikTok akışına benziyor. Beğenilen bir ürün ile karşılaşıldığında birkaç tıklamayla satın alınabiliyor.

Amazon, müşterilerin alışveriş yapmak istemedikleri zamanlarda bile Amazon uygulamasında vakit geçirmelerini hedefliyor. Bu yolla da ABD’deki çoğu alışveriş sitesi ve uygulamasının  bir zayıflığını çözmeye çalışıyor .Tüketiciler alışveriş uygulamalarını yalnızca bir şeye ihtiyaçları olduğu zaman açıyorlar. Rastgele göz atmak için uygulamaları açmıyorlar. (bunun yerine TikTok gibi uygulamalarda zaman geçiriyorlar). Bu nedenle, e-ticaret özünde çok işlemseldir ve fiziksel perakendeki gibi aynı keşif ve göz atma deneyimini barındırmıyor. Bağımsız analist Benedict Evans’ın yazdığı gibi  “İnternet satın almanıza izin verir, ancak alışveriş yapmanıza izin vermez”

Amazon Inspire sosyal alışveriş uygulaması

Inspire duyurusundan önce Amazon, alışverişte yenilik yapma girişimlerinden büyük ölçüde vazgeçmişti. “Minimum Uygulanabilir Amazon”u on yıl önce keşfeden Amazon o zamandan beri sadece biraz geliştirdi. Geçtiğimiz son birkaç yılda Amazon’da reklamlar ürün tavsiyeleri ve kişiselleştirme ile yer değişirdi. Güzellik markası Glossier’in Kurucusu Emily Weiss, “Amazon satın almayı gerçekten çözdü, ancak bu süreçte alışverişi öldürdü” dedi.

Buradaki meydan okuma, Amazon Inspire içeriğinin dikkat çekmek için TikTok, YouTube, Instagram ve daha onlarca uygulamayla rekabet edecek olmasıdır. Bu uygulamalara zamanla alışveriş işlevselliği eklense de, özel olarak alışverişe odaklanmıyorlar. Örneğin,  TikTok Prime Day sırasında Amazon’a büyük trafik sağlamasına rağmen, uygulamanın içeriğinde çok daha fazlası var. Buna karşılık, Amazon  Inspire yalnızca alışverişi artıracak içeriğe sahip. Bu, onu rakip uygulamalardan önemli ölçüde daha az ilgi çekici hale getiriyor. Amazon’un yeni alışveriş özelliği, yalnızca görünüşte TikTok’a benziyor.İçerik olmadan istenilen şekilde çalışmayacaktır. 

Ancak Amazon, markaların, influencerların ve – en önemlisi – diğer alışveriş yapanların burada içerik yayınlayabileceğini onayladı. Amazon, alışveriş yapan yüz milyonlarca kişinin içeriğini etkileyebilirse, TikTok ve diğer uygulamalarda görülen sosyal ağ benzeri işlevler oluşturabilir. Ayrıca Amazon, 2017’de sunduğu ancak sonuç alamadığı Spark gibi sosyal ağları da hayata geçirmişti. Spark duyurulduğunda, Amazon bunu neredeyse Inspire’ı bugün tanımladığı gibi tanımlamıştı: “Müşteriler Spark’ı ilk ziyaret ettiklerinde, takip etmek istedikleri en az beş ilgi alanı seçer ve biz de buna göre ilgili içerikten başkalarının katkıda bulunduğu bir akış oluştururuz. Müşteriler, ürün bağlantılarına veya alışveriş çantası simgesi olan fotoğraflara dokunarak satın alır.”

Bugün, sosyal uygulamalar Amazon ile ticaret yarışında önde. Pratik olarak hepsi, e-ticaret işlevselliğinin bir sürümünü başlattı. Amazon yetişiyor, ancak sosyal özellikler, Amazon’un diğer alanlardaki mükemmelliği göz önüne alındığında bile benzersiz bir zorluk. Dikkati üzerinize çekmek için sosyal ticarette rekabet oldukça fazla ve bunu TikTok, YouTube ve Instagram’dan kendi üzerine çekmek Amazon’un en büyük engelle karşılaşacağı kısım olacak gibi duruyor.

Kaynak: https://www.marketplacepulse.com/articles/amazon-attempts-social-commerce