E-Ticaret Haberleri

Black Friday Z raporu: Nasıl başladı, nasıl bitti?

9 Aralık 2022

Akademetre, Marketing Türkiye için Vanilla Price robotları aracılığıyla Black Friday’deki indirim ve kampanyaları gün be gün takip etti. Geçtiğimiz yıllara oranla pazaryerleri arasındaki rekabetin nispeten daha az olduğu dikkat çekti. Zira kampanya sayısıyla Hepsiburada, indirim oranlarıyla ise zirvede hep n11 vardı. Trendyol, 26 Kasım Cumartesi günü depar atarak farkı kapatmaya yeltense de bir adım farkla liderliği elinden bırakmadı n11… En çok kampanyaya ev sahipliği yapan “Elektronik” kategorisinin söz konusu indirim olduğunda yüzde 10’u aşamaması da öne çıkan veriler arasındaydı.

Herkes Cuma’yı bekledi ama en çok kampanya 21 Kasım’daydı

İndirim dönemi boyunca en yüksek kampanya sayısı (87.441) 21 Kasım tarihinde görüldü. Herkesin merakla beklediği 25 Kasım Cuma günü bu rakam 38.165 iken Cumartesi günü 32.459’a düştü.

Hepsiburada’nın Black Friday’in başından sonuna kadar kampanya sayısıyla zirvede kalması ise dikkat çekti.

Günlük kampanya rekoru Kitap & Film & Müzik kategorisinde

Black Friday’in ilk günü en çok kampanya “Kitap & Film & Müzik” (33.432) kategorisinde görülürken, diğer günlerde en çok kampanyaya ev sahipliği yapan kategori “Elektronik” oldu. Ancak her ne kadar zirveye yerleşse de “Elektronik” kategorisinde kaydedilen en yüksek kampanya sayısı 14.161’di.

Yani indirim dönemi boyunca 54.639 kampanyanın yayınlandığı “Elektronik” kategorisi birinciliği elinde tutsa da günlük kampanya rekoru “Kitap & Film & Müzik” kategorisinin…

Moda değil, elektronik değil en çok indirim ev ve yaşam ürünlerindeydi

Kampanya döneminin son gününe kadar en çok indirim “Yatırımlık Altın & Gümüş” kategorisinde görülse de 26 Kasım Cumartesi günü “Ev ve Yaşam” kategorisi öne çıktı.

“Ev ve Yaşam” ürünlerinde indirim oranı yüzde 19,9 ile başladı ve kademeli olarak artarak finalde yüzde 39,1’i buldu. Moda (yüzde 32,3) ve Kişisel Bakım ve Kozmetik (yüzde 31) kategorileri de indirim oranlarıyla öne çıkarken, Elektronik kategorisinin yüzde 10 seviyesinin üzerine çıkamadı.

Trendyol zirveyi bir adımla kaçırdı

En çok kampanya yapan pazaryeri gibi en çok indirim yapan pazaryeri de hiç değişmedi. Her ne kadar Trendyol (yüzde 26,7) son dakika atağı yapmış olsa da, indirim dönemi boyunca oranlarını koruyan n11 (yüzde 27,8) finalde de tahtından inmedi.

Amazon ise yarışı adeta baştan kaybetmiş gibiydi. Zira günlerce süren rekabeti yüzde 13 seviyesiyle liste sonundan takip ettiği dikkat çekti.

Kaynak: Marketing Türkiye