E-Ticaret Haberleri

Avrupa Farklı Dağıtım Kanalları İçin Tek Fiyat Belirlenmesi Gerektiğine İlişkin Görüş Yazısı Yayımlandı

8 Şubat 2022

E-Ticaret Avrupa farklı dağıtım kanalları için tek fiyat belirlenmesi gerektiğine ilişkin görüş yazısı yayımlandı. Yazının resmi olmayan çevirisini aşağıda dikkatlerinize sunuyoruz. Haziran 2022’den itibaren Avrupa Komisyonu, Dikey Grup Muafiyet Yönetmeliği (The Vertical Block Exemption Regulation [VBER]) adında Avrupa Tek Marketi içinde adil rekabeti koruyacak birtakım kuralları uygulamaya başlayacak.

Durum: Avrupa Komisyonu şu an için tedarikçilere dağıtım kanalına bağlı olarak perakendecilere farklı fiyatlarda satış yapma imkânı vermeyi planlıyor (çifte fiyatlandırma).
Problem: Üreticilerin ikili fiyat uygulamasına ve çevrimiçi ve fiziki satışlar için farklı şartlar belirlemesine izin vermek, yüksek olasılıkla çevrimiçi satışa karşı ayrımcılığa yol açacaktır – bu yalnızca KOBİ’lerin dijitalleşmesine değil, aynı zamanda perakendenin tümüne zarar verecektir.

VBER, 2030’ların ortalarına kadar sürecek ve perakende sektörünün geleceğini şekillendirecektir. Daha küçük çevrimiçi kar kâr marjları çevrimdışı kanallara yardımcı olmaması ile birlikte çevrimiçi satışları da daha az çekici konuma getirecektir. Pazar yerleri aracılığıyla çevrimiçi satışlara kısıtlanmış erişim tek market prensiplerine zarar verecektir. Çevrimiçi satışlarda depolama seçimi ve esnekliğini sınırlandırmak kırsalda yaşayan tüketicilere ulaşmayı engelleyecektir.

Kapsamlı bürokratik işlemler internet satışlarını daha da karmaşıklaştıracaktır.
Hassas bilgileri tedarikçilerle paylaşmak rekabete zarar verecektir.
Bu sebeple, önerilen yeni düzenleme -Avrupa Komisyonun VBER’in revizyonunda amaçladığı gibi- perakendenin dinamiklerine ya da KOBİ’lerin zararlarını telafi etmeye yardım etmeyecek.

Çoğu perakendeci KOBİ, pandemi sürecinde kendilerine yardımcı olan çok kanallı (omni-channel) bir yaklaşımı seçmesinden ötürü bugün çevrimiçi ve fiziki satışlar toplamı sıfır olan bir denklem değildir. Günümüzde tedarikçilerin çevrimiçi dağıtıma farklı uygulamalar yapmasına izin vermek tamamen modası geçmiş bir durumdur. Bu da özellikle KOBİ’lere zarar verecektir.

 

Kaynak: Etbis, Think Omnichannel